+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
JÁHLENÝ KNEDLÍK

JÁHLENÝ KNEDLÍK

Suroviny

250 g syrových jáhel (800 g uvařených)
750 ml vody
150 g kukuřičné nebo pohankové mouky
50 g kukuřičného nebo tapiokového škrobu
¼ čl soli

Postup

  1. Jáhly spařte horkou vodou, vodu vylejte.
  2. Zalijte 750 ml vody a vařte pod pokličkou na mírném ohni s ¼ čl soli doměkka, až se voda vstřebá (20 – 30 minut).
    Při vaření jáhly nemíchejte!
  3. Po uvaření jáhly nechte vychladnout.
  4. Do vlažných jáhel postupně přidávejte mouku smíchanou se škrobem a rukama propracujte v tužší těsto. Případně přidejte vodu.
  5. Vytvořte knedlíky o velikosti bramborových nebo noky.
  6. Knedlíky vařte ve vroucí vodě osolené 6–8 min. Noky budou hotové cca za 5 minut. Vyndejte je hned, jak vyplavou na hladinu, jinak se rozvaří.

Tip

Podávejte na sladko:

  • Rozehřejte máslo, ghí nebo kokosový olej, přidejte javorový nebo datlovým sirupem nebo cukr a vychladlé jáhlové noky. Orestujte. Posypte opraženým mákem, tvarohem (nebo kokosovým jogurtem) a rozvařeným ovocem.

Na slano:

  • K zelí a tempehu, ke svíčkové….
  • Knedlíky můžete plnit tempehem nebo vařenými luštěninami osmahnutým na cibulce s kořením.
Close Menu