Přejít k obsahu

MUJADDARA

Mujaddara je typické pro oblast Levantu ( Írák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie).  V různých oblastech se toto starodávné lahodné jídlo mírně liší, třeba v Palestině místo rýže dávají bulgur. 
Hlavní suroviny tvoří  rýže nebo bulgur, čočka a osmažená cibulka. Když se přidají makaróny a pálivá omáčka, vznikne koshari, což je egyptské tradiční jídlo. 
Je to jednoduché, vyvážené, dobře stravitelné a výživné jídlo, podobné indickému kičrí.  
 

Suroviny

1 hrnek  čočky (beluga, hnědá nebo zelená)
1 hrnek rýže basmati
3 velké cibule 
3 pl pohankové mouky
2 čl římského kmínu
2 pl koriandru
1,5  čl mleté skořice
1 čl kurkumy 
1 čl mletého nového koření
1 čl hnědého cukru
2 pl olivového oleje
5 pl slunečnicového oleje na smažení
pepř
sůl
citrónová šťáva
čerstvá petrželka
(jogurt)

Postup

  1. Čočku předem namočte ideálně přes noc, ale stačí i 2 hodiny. Vodu v které s se čočka namáčela vylejte a přidejte 3 hrnky čerstvé vody.  Přiveďte k varu, případnou pěnu odstraňte a vařte pod pokličkou na mírné ohni téměř do měkka.
  2. Propláchněte rýži.
  3. V menším hrnci s tlustým dnem na sucho  za stálého míchání opražte římský kmín (1 – 2 minuty), přidejte rýži, 2 pl olivového oleje, mleté koření (skořici, kurkumu, nové koření) cukr, 2 čl soli. Vše promíchejte a obalte v oleji a přidejte k  čočce, promíchejte. Přiveďte k varu a společně vařte pod pokličkou bez míchání na mírném ohni ještě 15 minut. Během vaření zkontrolujte a případně přidejte vodu. 
  4. Zatímco se vaří čočka s rýží, překrojte cibuli a podélné ji nakrájejte na tenké plátky, poprašte ji moukou a 1 čl soli a rukama důkladně promíchejte. 
  5. Na malé pánvi s tlustým dnem rozehřejte oleje na smažení. Do rozpáleného oleje přidejte polovinu nakrájené cibule a pomalu  ji smažte na nižší teplotu, dokud cibule nezkaramelizuje. Během smažení občas promíchejte. Měla by být zlatohnědá a křupavá, nespalte jí. Potrvá to 5 – 7 minut. Pak cibuli přeneste do misky vyložené papírovou utěrkou a stejně osmažte druhou polovinu nakrájené cibule.  .
  6. Uvařenou čočku s rýží dochuťte černým pepřem, zakápněte citrónovou šťávou, promíchejte. Dejte na talíř a ozdobte smaženou cibulku.
  7. Servírujte se lžící řeckého jogurtu a bohatě posypané čerstvou petrželí nebo koriandrem. Skvěle se k mujaddara hodí také čerstvý salát.
  • Opens in a new window X
  • Opens in a new window Facebook
  • Opens in a new window Pinterest
  • Opens in a new window LinkedIn
  • Opens in a new window WhatsApp

Mohlo by se Vám také líbit

Přečtete si více ze článku ZELŇAČKA

ZELŇAČKA

9. 1. 2024
Přečtete si více ze článku RAW KULIČKY

RAW KULIČKY

22. 4. 2020
Přečtete si více ze článku OBILOVINY

OBILOVINY

12. 7. 2019