Ingredience na pudink
200 g jáhel
1 l vody
20 g másla
4 pl přírodního hnědého cukru
špetka soli
vanilková esence
Postup
- Jáhly vložte do hrnce, spařte horkou vodou. Zalijte novou vodou, přidejte skořici, špetku soli a vařte do měkka (cca 30 min), až se voda vstřebá. Vařte při mírné teplotě, pod pokličkou. Pokud máte plyn, použijte rozptylku. Během vaření jáhly nemíchejte!
 - Vyndejte skořici a teplé jáhly rozmixujte s máslem, vanilkou a cukrem na hladký krém. Podle potřeby přilijte horkou vodu. Po vychladnutí jáhly trochu zhoustnou.
 - Podle potřeby na talíři doslaďte.
 
Tipy
- Místo másla použijte oříškové máslo (mandlové, burákové, kešu, tahiny, kokosové)
 - Použijte jiné sladidlo (rýžový slad, javorový sirup)
 - Můžete přidat více másla a místo pudinku vznikne krém na dorty, koláče….
 - Přidejte více vody a másla a vznikne šodó na buchtičky.
 - Místo másla 100 g syrovátky.
 - Po uvaření jáhel přidejte pomerančový éterický olej. Na toto množství 3 kapky.
 - Dobrý krém uděláte také z ječných krup nebo ovsa nebo mléčné rýže.
 - Pudink můžete zdobit praženými lískovými oříšky, kokosem, nastrouhanou hořkou čokoládou, malinami, borůvkami, granolou….
 
Jáhlový pohár
- Na dno průhledné skleničky dejte rozvařená jablka s rozinkami.
 - Odeberte půl pudinku, nalijte do skleniček na jablka a do zbylé přidejte 3 pl kakaa, rozmixujte a nalijte na světlou vanilkovou vrstvu.
 - Posypte praženými lískovými oříšky se skořicí, praženými kokosovými plátky nebo domácí granolou.
 - Ozdobte lístky máty nebo čerstvým ovocem.
 
Rýžový pudink
Ingredience
- 200 g rýže (galaspara nebo mléčná z DM)
 - 1 l vody (1:6, tato rýže potřebuje více vody)
 - 200 ml kokosového mléka
 - rýžový sirup
 
Na ozdobu
- javorový nebo datlový sirup
 - 50 g kokosových plátků
 - 50 g mandlí
 - nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
 - špetka soli
 
Postup
- Rýži propláchněte a vařte ve vodě s kokosovým mlékem, špetkou soli pod pokličkou na mírném ohni bez míchání dokud se voda nevstřebá (cca 25 minut).
 - Do uvařené rýže přidejte rýžový sirup a můžete rozmixovat.
 - Dejte do misek a ozdobte datlovým sirup nebo javorovým sirupe a vyloupanými mandlemi a kokosovými plátky.