Přejít k obsahu

MUJADDARA

Mujaddara je typické pro oblast Levantu ( Írák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie).  V různých oblastech se toto starodávné lahodné jídlo mírně liší, třeba v Palestině místo rýže dávají bulgur. 
Hlavní suroviny tvoří  rýže nebo bulgur, čočka a osmažená cibulka. Když se přidají makaróny a pálivá omáčka, vznikne koshari, což je egyptské tradiční jídlo. 
Je to jednoduché, vyvážené, dobře stravitelné a výživné jídlo, podobné indickému kičrí.  
 

Suroviny

1 hrnek  čočky (beluga, hnědá nebo zelená)
1 hrnek rýže basmati
3 velké cibule 
3 pl pohankové mouky
2 čl římského kmínu
2 pl koriandru
1,5  čl mleté skořice
1 čl kurkumy 
1 čl mletého nového koření
1 čl hnědého cukru
2 pl olivového oleje
5 pl slunečnicového oleje na smažení
pepř
sůl
citrónová šťáva
čerstvá petrželka
(jogurt)

Postup

  1. Čočku předem namočte ideálně přes noc, ale stačí i 2 hodiny. Vodu v které s se čočka namáčela vylejte a přidejte 3 hrnky čerstvé vody.  Přiveďte k varu, případnou pěnu odstraňte a vařte pod pokličkou na mírné ohni téměř do měkka.
  2. Propláchněte rýži.
  3. V menším hrnci s tlustým dnem na sucho  za stálého míchání opražte římský kmín (1 – 2 minuty), přidejte rýži, 2 pl olivového oleje, mleté koření (skořici, kurkumu, nové koření) cukr, 2 čl soli. Vše promíchejte a obalte v oleji a přidejte k  čočce, promíchejte. Přiveďte k varu a společně vařte pod pokličkou bez míchání na mírném ohni ještě 15 minut. Během vaření zkontrolujte a případně přidejte vodu. 
  4. Zatímco se vaří čočka s rýží, překrojte cibuli a podélné ji nakrájejte na tenké plátky, poprašte ji moukou a 1 čl soli a rukama důkladně promíchejte. 
  5. Na malé pánvi s tlustým dnem rozehřejte oleje na smažení. Do rozpáleného oleje přidejte polovinu nakrájené cibule a pomalu  ji smažte na nižší teplotu, dokud cibule nezkaramelizuje. Během smažení občas promíchejte. Měla by být zlatohnědá a křupavá, nespalte jí. Potrvá to 5 – 7 minut. Pak cibuli přeneste do misky vyložené papírovou utěrkou a stejně osmažte druhou polovinu nakrájené cibule.  .
  6. Uvařenou čočku s rýží dochuťte černým pepřem, zakápněte citrónovou šťávou, promíchejte. Dejte na talíř a ozdobte smaženou cibulku.
  7. Servírujte se lžící řeckého jogurtu a bohatě posypané čerstvou petrželí nebo koriandrem. Skvěle se k mujaddara hodí také čerstvý salát.
  • Opens in a new window X
  • Opens in a new window Facebook
  • Opens in a new window Pinterest
  • Opens in a new window LinkedIn
  • Opens in a new window WhatsApp

Mohlo by se Vám také líbit

Přečtete si více ze článku SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

27. 9. 2016
Přečtete si více ze článku ČERSTVÉ DŽUSY A SMOOTHIE

ČERSTVÉ DŽUSY A SMOOTHIE

12. 6. 2019
Přečtete si více ze článku ZÁLIVKA Z PETRŽELKY

ZÁLIVKA Z PETRŽELKY

12. 7. 2019