+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
ROSTLINNÁ MLÉKA, SMETANA

ROSTLINNÁ MLÉKA, SMETANA

Ingredience na základní rostlinné mléko

100 g ořechů nebo semen
1 l vody
2 datle (pokud chcete mléko sladší)

Postup

  • Předem namočte ořechy nebo semínka, na 7 až 12 hodin. Kokos namáčet nemusíte.
  • Vylijte vodu, v které se namáčela semínka nebo oříšky, propláchněte je a dejte do mixéru. Přidejte čerstvou vodu a datle. 
  • Rozmixujte na jemno ve výkonném mixéru. Tyčový na tuto akci není dostačující. 
  • Přeceďte na jemném sítku. Není vhodné malé sítko na čaj, hustota je ideální, ale jak je malé, bude vám hmota přepadávat, je to zbytečně pracné. 

Můžete přidat koření nebo éterický olej

  • Kurkuma, pepř, vanilka, skořice, muškátový oříšek, šafrán
  • Pomeranč, citrón, mandarinka, levandule. Pozor, pouze 2 kapky na 1 litr.

Tipy

  • Místo datlí použijte jiné sušené ovoce (rozinky, fíky, moruše) nebo doslaďte medem, javorovým sirupem
  • Hmotu, která vám vyzbude, můžete použít při pečení, koláčů, mufinů…. Nebo na zahuštění zeleniny. Takto můžete použít prakticky všechna semínka a oříšky, kromě máku, když je dobře vymačkaný, tak zbylá hmota už není dobrá.
  • Pudink: Do mléka přidejte chia semínka nebo psylium.
  • Smetana: 100 g ořechů nebo semínek, 500 ml vody. Každá surovina se chová trochu jinak, experimentujte s množstvím vody.
  • Rostlinné mléko uchovejte v ledničce a spotřebujte do 3 dnů.
  • Mléko můžete ohřát s kořením.
  • Ne z každého kokosu vyrobíte dobré mléko, často bývá starý a vysušený. Já kupuji kokosové lupínky ve Světě plodů nebo v Country life.

Vhodné ořechy, semena, kombinace

  • Mandle (pokud chcete mléko krásně bílé, mandle po namáčení oloupejte)
  • Lískové oříšky + světlý sezam
  • Bílý mák, světlý sezam, mandle
  • Mandle + kokos (namáčejte zvlášť, z kokosu vodu nevylévejte)
  • Kešu
  • Lískové oříšky
  • Vlašské ořechy
  • Mák
  • Kokos

Rostlinná smetana

60 g ovesných vloček nebo celozrnné rýže
30 g strouhaného kokosu nebo kokosových plátků
500 ml vody

Postup

Všechny ingredience namočte přes noc. Rozmixujte, přeceďte, použijte na zahuštění polévek, omáček.

Tip

  • Můžete přidat 1 čl lahůdkového droždí. 
  • Zbylou hmotu použijte na vaření ranní snídaňové kaše nebo přimíchejte do těsta na koláč.

 

 
Close Menu