+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
MAKOVÝ JÁHELNÍK

MAKOVÝ JÁHELNÍK

Báječný podzimní dezert nebo snídaně. Jablka a švestky jsem natrhala na Petříně:) Pokud nemáte čerstvé, použijte sušené, které předem namočte. 

Suroviny na dortovou formu o průměru 18 – 20

200 g jáhel
200 g  máku
1 l vody nebo rostlinného mléka
1 větší mrkev
2 pl ghí
6 – 8 pl javorového sirupu (podle sladkosti mléka)
Kůra z 1/2 bio citrónu
Vanilková esence nebo mletá vanilka
Špetka soli
4 pl škrobu (2 pl do jáhel a 2 pl do jablek)
1/2 kg nastrouhaných jablek
1/2 kg švestek
2 pl přírodního cukru (podle sladkosti jablek a švestek)
2 čl skořice

Postup

  1. Jáhly dejte do menšího hrnce a 1x spařte horkou vodou. Přidejte rostlinné mléko (nebo vodu), ghí, špetku soli a vařte na mírném ohni pod pokličkou 20 minut. Vypněte oheň a nechte ještě 10 minut pod pokličkou dojít. Během vaření nemíchejte! Pak sundejte pokličku a nechte je trochu vystydnout.
  2. Mezitím, než se uvaří jáhly, nastrouhejte nahrubo jablka. Zamíchejte do nich škrob, skořici a cukr.
  3. Rozpulte a vypeckujete švestky.
  4. Ve větší míse najemno nastrouhejte mrkev. Namelte mák (já používám elektrický kávomlýnek) a přidejte ho k mrkvi, přidejte javorový sirup, vanilkovou esenci, nastrouhanou citrónovou kůru a škrob rozmíchaný v trošce vody. Přidejte uvařené jáhly a dobře promíchejte. Celou směs dejte do předem vymazané dortové formy o průměru 18 nebo 20.
  5. Nahoru dejte nastrouhaná jablka a na ně švestky.
  6. Pečte 30 – 40 minut na 180 stupňů.
Close Menu