KVAŠENÁ ZELENINA

KVAŠENÁ ZELENINA

Kvašená zelenina je tradiční součást našeho jídleníčku v podzimních a zimních měsících. 

Tipy ke kvašení

  • Kombinovat můžete různou zeleninu. Jestliže zvolíte různé druhy krájení, může být pickles vždy jiné.
  • Sklenice před použitím propláchněte vařící vodou.
  • Kvašená zelenina obsahuje laktobacily, vitamín C, enzymy. Hlavně v zimě by měla být často na talíři. Stačí pár lžic.
  • Do kvašeného zelí přidejte jalovec. Do kvašáků dubové, křenové nebo vinné listy.
  • Pokud se v pickles objeví plíseň, možný zdroj je koření. Kupujte čerstvé bio koření, nebo ho před použitím spařte horkou vodou.
  • Čím více soli, tím pomaleji bude zelenina kvasit, bude tvrdší. Sůl chrání před plísní.
  • V domácích potřebách můžete koupit pružinu na kvašení. Pružinu dáte do sklenice na zeleninu a uzavřete víčkem.
  • Po 3 nebo 6 dnech (když je zelenina nakvašená) sklenici otevřete a nechte ujít vzduch! Jinak by sklenice mohla explodovat. Uložte do lednice, zelenina vydrží několik měsíců.
  • Další inspirace na kvašenou zeleninu zde:

 

VODNÍ PICKLES

Zelenina: mrkev, bílé či červené zelí, petržel, květák, brokolice, červená řepa, cibule (může být náročná na trávení)
Můžete přidat: česnek, křen (chrání před plísní), zázvor
Z bylinek lze použít: kopr, fenykl, kmín, černuchu, jalovec
2 pl umeocta
1 zarovnaná lžička mořské soli
Převařená vystydlá voda
Zavařovací sklenice
(můžete použít lžíci nálevu z předešlého kvašení)

Postup

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte nebo nastrouhejte
    (například: mrkev, petržel na půlkolečka, červenou řepu na plátky, brokolici, květák rozeberte na růžičky, cibuli nakrájejte na měsíčky)
  2. Zeleninu natlačte do zavařovací sklenice.
  3. Přidejte umeocet, sůl, zalijte vychladlou převařenou vodou a zavíčkujte.
  4. Sklenici dejte na talíř (může unikat voda). Nechte kvasit při pokojové teplotě 3 – 6 dní. Potom uložte do lednice.

 

KVAS Z ČERVENÉ ŘEPY

3 střední červené řepy
2,5cm čerstvého zázvoru
2l vody  
1pl mořské soli
5 stroužků česneku (nemusí být)
velká zavařovací sklenice

Postup

  1. Převařte vodu a nechte vychladnout.
  2. Oloupejte a nakrájejte řepu na plátky nebo na kostičky. Zázvor nakrájejte na plátky.
  3. Všechny ingredience dejte do skleněné nádoby se šroubovacím víčkem, zalejte vodou, zavíčkujte a nechte stát v pokojové teplotě 3 dny a déle, poté dejte do lednice.

Tip

  • Používá se voda z řepy. Když jí vypijete, můžete udělat ještě jeden nálev.
  • Jako startér, můžete přidat trochu nálevu z kvašené zeleniny nebo umeocet.
  • Pokud řepu necháte kvasit příliš dlouho, může explodovat!
  • Další inspirace na kvašení řepy zde:

http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/repa.html

KVAŠENÝ DAIKON SE ZÁZVOREM

Daikon (cca 350g)
Zázvor (cca 30g)
1 čl soli
2 pl umeocta
zavařovací sklenice
převařená voda

Postup

  1. Převaříme vodu vodu, část použijeme na vypláchnutí sklenice, zbytek necháme trochu vychladnout.
  2. Daikon očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Zázvor nakrájíme na tenké plátky a natlačíme do zavařovací sklenice. Přidáme sůl a umeocet.
  3. Zalijeme vodou a zavíčkujeme. Pod sklenici dáme talíř, při kvašení voda může unikat. Necháme stát při pokojové teplotě 3 až 7 dní. Záleží na teplotě v místnosti a také jak máme rádi zeleninu nakvašenou. Potom uložíme do lednice, kde vydrží několik měsíců.

Tip

Daikon je dlouhá bílá ředkev, místo ní můžete použít černou ředkev nebo vodnici. Ředkve čistí plíce od hlenu a játra od tukových usazenin.

Close Menu