+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
KOŘENÍ

KOŘENÍ

Letní ájurvédská směs koření / Pitta masala

Suroviny na ¼ hrnku

1 pl koriandru
1 pl římského kmínu
1 pl fenyklu
1 pl kardamomu
(celá semínka bez zelené slupky)
1 pl kurkumy 

Postup

  1. Zelené koriandrové tobolky dejte do hmoždíře, párkrát bouchněte, ony se otevřou, vyndejte semínka.
  2. Rozehřejte těžkou pánvičku s tlustým dnem.
  3. Na pánev dejte koriandr, římský kmín, fenykl, vyloupaný koriandr. Restujte na mírném ohni za občasného míchání (pár minut), až koření změní barvu, začne vonět. Pozor, nepřipalte.
  4. Směs nechte trochu vychladnout, pak umelte v mlýnku na koření (kávomlýnku) nebo rozdrťte v  hmoždíři. Smíchejte s kurkumou.
  5. Vychladlé koření dejte do dobře uzavíratelné skleničky a označte názvem a datem výroby.

Tip

Tato směs je vhodná po celý rok. Speciálně pro lidi konstituce pitta,  nebo pokud je pitta zvýšená. Pokud je vám stále horko. 

Nadbytek soli může v létě, které je horké a vlhké (pitta) způsobovat zadržování vody, které se projevuje nateklostí. Proto je dobré sůl omezit, chuť dodáte kořením a čerstvými bylinami. Myslím omezit, ne úplně vynechat.

Čerstvé byliny

V létě můžete využít naplno čerstvých bylin. V ájurvédské kuchyni se často používá koriandr jak čerstvé listy, tak sušené kuličky koření. Když si domů přinesete velký svazek čerstvých bylin, část můžete zamrazit ve formě bylinných kostek a v zimě využít do polévek, kičarí, dálů…. Velkou mísu napusťte vodou a do ní dejte byliny, pořádně propláchněte. Dejte do mixéru, přidejte trochu vody a rozmixujte najemno, poté uložte v nádobách na led do mrazáku. U některých byliny takto můžete rozmixovat i stonky, pokud máte dobrý mixér a stonky nejsou moc tvrdé. Vhodná bude třeba petrželka nebo koriandr. 

Podzimní ájuvédská směs koření

Podzimní směs podpoří trávení a pomůže přesunu do chladnějšího období roku, které je pod nadvládou váty. Tato směs je mírně zahřívací a společně s vařeným jídlem vyrovnává studenou, suchou a lehkou kvalitu podzimu. Výborná bude třeba v polévce s kořenové zeleniny s červenou čočkou s ghí, kterého může být více než v létě. Zvláště pokud jste konstituce váta a toto období roku pro vás může být náročnější. Váty, zahřívat a promašťovat se jídlem, masáží teplým sezamovým olejem a chránit se před větrem, ať si toto krásné období roku užijete. 

Pokud nemáte chuť na indické koření, užijte si kořenící sůl z bylinek z vaší zahrady. Suchý podzim potřebuje trochu soli oproti vlhkému  a teplému období roku. Sůl doporučuji přírodní nerafinovanou (růžovou, černou, mořskou nerafinovanou).

Suroviny na ¼ hrnku

1 pl koriandru
1 pl římského kmínu
2 pl fenyklu
1 pl kurkumy
1 čl sušeného zázvoru

Postup

  1. Rozehřejte těžkou pánvičku s tlustým dnem.
  2. Na pánev dejte koriandr, římský kmín, fenykl. Restujte na mírném ohni za občasného míchání, až koření změní barvu, začne vonět (pár minut). Nepřipalte! 
  3. Směs nechte trochu vychladnout a umelte na mlýnku na koření (kávomlýnku)
    nebo rozdrťte v  hmoždíři.
  4. Do směsi přidejte kurkumu a zázvor.
  5. Vychladlé dejte do dobře uzavíratelné skleničky a označte názvem a datem výroby.

Podzimní ájurvédská sůl

Suroviny na ¼ hrnku

1 pl tymiánu
1 pl rozmarýny
1 pl šalvěje
1 pl černého pepře
1 pl přírodní soli

Postup

  1. Tymián, rozmarýnu, šalvěj dejte do hmoždíře a rozdrťte na jemno.
  2. Do hmoždíře namelte černý pepř, přidejte sůl a promíchejte a ještě chvíli společně drťte. 
  3. Nasypte do skleničky na koření s dírkami. Sůl můžete používat na vaření nebo nechte na stole na dochucení.
  4. Udělejte větší množství a podělte se s přáteli.
Close Menu