+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
KIČARÍ

KIČARÍ

Kičarí – základ ájurvédské stravy. Lehké, kompletně vyvážené a hlavně velmi chutné jídlo vhodné na každý den i při půstech.

Co budete potřebovat (4-6 porcí)

  • 1/2 hrnku (125ml) mung dálu (loupaná půlená mungo fazole)
  • 1 hrnek (250ml) rýže basmati
  • 3 – 6 hrnků vody
  • 2 – 3 pl ghí
  • 1/2 čl semínek černé hořčice (celá semínka)
  • 1/2 čl římského kmínu (celý semínka)
  • Špetka asafoetidy
  • 1 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletého římského kmínu
  • 1/2 čl mletého koriandru
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 čl soli
  • čerstvý koriandr
  • citrónová šťáva

Jak na to

  1. Rýži a mung dál dejte do mísy a společně důkladně propláchněte.
  2. Připravte si všechny ingredience. Je potřeba mít vše po ruce, koření se smaží krátce a lehko ho můžete připálit.
  3. V hrnci s tlustým dnem rozehřejte ghí.
  4. Vhoďte hořčičná semínka a římský kmín, až začnou semínka praskat a rozvoní se, přidejte kurkumu, asafoetidu, zázvor, za stálého míchání přidejte mung dál a rýži, osolte.
  5. Zalijte vodou, zakryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni pod pokličkou, až se voda vstřebá. Nemíchejte, jinak se rýže z dálem neuvaří rovnoměrně! Délka varu záleží podle množství použité vody 30 – 60 minut.
  6. Pár minut před dovařením přidejte mleté koření (koriandr a římský kmín).
  7. Zlehka kičarí promíchejte. Na talíři kičarí ozdobte čerstvým koriandrem a dochuťte citrónovou šťávou.

Tipy

  • Pokud chcete kičarí nerozvařené, použijte jen 3 hrnky vody. Pokud ho zalijte 6 hrnky, bude mít konzistenci husté polévky.
  • Pokud možno, jezte kičarí ten samý den, kdy ho uvaříte.
  • Nechutná-li vám některé z uvedených koření uvedené v receptu ho doma nemáte, nevadí, vynechejte.
  • Do kičarí můžete přidat zeleninu nakrájenou na malé kostičky.
  • Když kičarí chladne, tak houstne.
  • Kičarí můžete uvařit také v tlakovém hrneci, rýžovaru nebo pomalém hrnci.
Close Menu