+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
IRSKÝ SODA CHLÉB

IRSKÝ SODA CHLÉB

Ingredience

450 g celozrnné mouky hrubě mleté
50 g ovesných vloček
1 čl soli
1 čl jedlé sody
1 pl melasy
450 ml podmáslí
1 pl másla na pomazání (po upečení)
můžete přidat 1 vejce

Postup

  1. Vymažte formu na chleba a předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience (mouku, vločky, sůl, sodu)  a udělejte uprostřed důlek
  3. Zamíchejte melasu do podmáslí a nalijte do důlku a vše rychle smíchejte. Vznikne měkké lepkavé těsto.
  4. Utvořte bochník, položte do formy, uprostřed udělejte kříž.
  5. Pečte 50 min až 1 hodinu. Chléb je hotov, když při poklepání vydává dutý zvuk. Upečený chléb potřete máslem a nechte vychladnout.

Tipy

  • Mouku používám žitnou, pšenici jednozrnku, dvojzrnku, někdy kombinuji.
  • Místo podmáslí často používám zkyslé mléko.
  • Jakmile se soda smísí s mokrou částí, začne reagovat, proto je chléb jen krátce zadělejte a ihned vložte do trouby, jinak dobře nevyběhne.
  • Můžete přidat rozinky, mák, lněná semínka, místo melasy ječný nebo rýžový slad.
  • Snězte brzy, tento chléb je nejlepší čerstvý.
Close Menu