+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
INDICKÝ DÁL

INDICKÝ DÁL

Ingerdience

1 hrnek červené čočky (mung dálu nebo jiné luštěniny)
1 – 2 pl zázvorové šťávy
1 čl  římského kmínu
1 čl kurkumy
1 pl hnědého cukru
1 cibule (možno vynechat)
1 stroužek česneku (možno vynechat)
2 – 4 hrnky vody (záleží, jak chcete mít dál hustý)
2 pl ghí
1 čl fenyklových semínek (možno vynechat)
2 čl indického kari
čerstvý koriandr (bazalka, petrželka)
citrón

Postup

  1. Čočku dejte do hrnce a důkladně propláchněte.
  2. Nalijete čistou vodu a pod pokličkou přiveďte k varu. Pokud se vytvoří pěna, odstraňte jí naběračkou. Vařte 10 minut odklopené, pak zaklopte a vařte ještě 10 minut.
  3. Teď si připravte všechno suché koření a cukr.
    Pokud použijete cibuli, nakrájejte  jí na jemno, česnek nastrouhejte
  4. Na pánvi s tlustým dnem na mírném ohni rozehřejte ghí, přidejte římský kmín a fenyklová semínka, až se rozvoní, přidejte kurkumu, kari, cukr a za stálého míchání krátce osmahněte (pár sekund, pozor, aby se koření nepřipálilo).   
    Pokud použijete cibuli, přidejte ji na pánev po celém koření a smažte až zesklovatí, pak až přidejte mleté koření a česnek.
  5. Směs přidejte k uvařenému dálu, osolte, přidejte zázvorovou šťávu a ještě 5 minut společně povařte.
  6. Nakrájejte koriandr a přidejte do hotového dálu. 
  7. Na talíři přidejte trochu citrónové šťávy. 

Tip

  • Příprava zázvorové šťávy: Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle a rukou vyždímejte do misky, nebo rovnou do dálu. Zbylou dužinu použijte na čaj. Pokud máte bio zázvor, dejte ho celý do mixéru, přidejte trochu vody a rozmixujte, v lednici vydrží 3 dny. 
  • K bodu 4: až bude osmahnuté koření, můžete přidat 1 – 2 rajčata.
  • Před servírováním do dálu můžete přidat 2 pl jogurtu.
  • Místo červené čočky nebo mung dálu, můžete použít různé druhy fazolí, čočky nebo půlený hrách. Tyto luštěniny předem namočte a postupujte podle návodu „vaření luštěnin“.
Close Menu