+420 603 516 833 marta@tovtova.cz
FAZOLOVÝ SALÁT

FAZOLOVÝ SALÁT

Ingredience na salát

  • 400g uvařených červených nebo bílých fazolí
    (150 g v syrovém stavu)
  • 40 g sušených rajčat
  • 60g tmavých oliv
  • Sezónní zelenina
    (rajčata, řapíkatý celer, mrkev nastrouhaná na plátky…)
  • hrst rukoly 
  • ½ hlávkového salátu
  • čerstvá petrželka a máta

Ingredience na zálivku

  • 3 pl citrónové šťávy nebo 1 pl balzamiko octa
  • 8 pl olivového oleje
  • 1 čl medu
  • (1 čl mletého římského kmínu)
  • Sůl, černý pepř

Postup

  1. Do misky dejte citrónovou šťávu a ostatní ingredience kromě oleje. Důkladně metličkou promíchejte, potom pomalu přilévejte olej a stále šlehejte, vytvoří se hustá krémová zálivka.
  2. Nakrájejte zeleninu, nasekejte na jemno petrželku a mátu. Smíchejte s ostatními ingrediencemi a zalijte zálivkou.
  3. Umyjte pečlivě salát, osušte, rozdělejte na jednotlivé listy a na talířích z něj vytvořte salátové lůžko.
  4. Na lůžko dejte salát.
  5. Podávejte s kváskovým chlebem, celozrnnou pitou, bulgurem nebo jinou uvařenou obilovinou.

Tip

  • Výborné rychlé jídlo na večeři, oběd do práce, na piknik.
  • Místo červených fazolí můžete použít jiné luštěniny, nejvíce se budou hodit různé fazole, cizrna, čočka beluga nebo obiloviny, vhodnější jsou pevná zrna, která se nerozvaří (bulgur, kamut, kernotto)
  • Místo olivového oleje použijte dýňový nebo konopný.
  • Vyzkoušejte jiné zálivky.

 Další kombinace a náměty na luštěninové saláty

  • Cizrna, rajčata, špenát, olivy, olivový oleje, balsamico ocet, čerstvá bazalka, sůl
  • Bílé fazole, špenát, ředkvičky, olivový olej, umeocet, petrželka
  • Červené fazole, okurka, čerstvý koriandr, olivový olej, citrón
  • Červené fazole, najemno nastrouhaný tuřín, petrželka, olivový olej, jablečný ocet, černý pepř
Close Menu